Kaneelbroodjes




Geplaatst op: 1 september 2019
Laatst bijgewerkt: 21 april 2025

Ingrediënten

Bereiding

Deeg

1
Los de gist samen met een klein beetje suiker op in warme melk (je moet je vinger er nog in kunnen doen), laat dan heel even staan. Je zult zien dat er een beetje bubbeltjes ontstaan, dat is de werking van de gist.
2
Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron).
3
Doe de bloem, suiker, kardemompoeder, ei, zout en melkmengsel in de beslagkom, kneed 5 minuten. Voeg daarna ook de boter toe. Kneed nog eens 10 minuten tot je een mooie bal hebt.
4
Doe het deeg in een beslagkom en doe er een vochtige theedoek of vershoudfolie over. Laat gedurende 1 uur rijzen. Ga ondertussen verder met de vulling.

Vulling

5
Maak de boter zacht of smelt hem zelfs helemaal. Meng daarna de suiker en kaneel erdoor tot je een smeuïge pasta krijgt.

Samenstellen

6
Bestuif je aanrecht met bloem en rol deeg uit tot een rechthoekige lap, ongeveer 0,5 cm dik.
7
Verdeel de vulling over het deeg.
8
Rol het deeg op tot een lange rol. Trek het daarna eventueel nog een beetje uit elkaar (in de lengte van de rol), zodat het overal even dik is. Snijd dan rolletjes vanaf, ongeveer 1,5 cm dik.
9
Leg de rolletjes op hun kant in een ingevette ovenschaal. Laat er een klein beetje ruimte tussen zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens de tweede rijs. Je kunt er ook voor kiezen om de individuele rolletjes in een muffinvorm te doen, dan worden ze allemaal mooi rond.
10
Laat de rolletjes nog eens een uur rijzen.
11
Bestrijk de kaneelbroodjes met een losgeklopt ei. Doe dan de parelsuikers erop, als je die hebt.
12
Bak de kaneelbroodjes gedurende 10-12 minuten op 180°C. (Woeps, ja, ik had al een broodje opgegeten op de tweede foto)

Resultaat

13
Leg de rolletjes op hun kant in een ingevette ovenschaal. Laat er een klein beetje ruimte tussen zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens de tweede rijs. Je kunt er ook voor kiezen om de individuele rolletjes in een muffinvorm te doen, dan worden ze allemaal mooi rond.
14
Laat de rolletjes nog eens een uur rijzen.

Cream cheese frosting

15
Laat de kaneelbroodjes even afkoelen voor je de topping erop doet.
16
Maak de boter zacht (au bain-marie of in de magnetron), hij mag niet helemaal smelten. Meng daarna de boter met de roomkaas en vanille-extract. Pas als dat goed gemengd is, kun je de poedersuiker erdoor mengen.
17
Verdeel de topping over de kaneelbroodjes.

Resultaat